Ennyien jártak nálam

2010. november 30., kedd

Hideg túrós kicsit másképp... :D

Az öcsémnek nem rég volt a 11-dik születésnapja,amire eredetileg olyan csupacsokis tortát csináltam volna,mert csoki imádó....de mivel pont előtte pár nappal maradt meg némi tejem,amiből túrót csináltam változtattam az elgondoláson és vmi túró tortát akartam Neki csinálni.
Na ilyet még nem csináltam és gondoltam majd keresek a neten vmi jó kis receptet,de mert Murphy-törvénye mindig érvényes pont akkor romlott el a számítógépünk,úgyhogy elkezdtem gondolkodni,hogy hogyan is lehetne ezt megoldani.
Anyósomnak van egy nagyon jó hideg túrós receptje,és gondoltam annak a tésztáját megsütöm tortaformában. Mivel nem lett annyi házi túró a maradék tejből,hogy elég legyen a tortához így egy fél kiló bolti és a kb. 25 dkg házi van benne össze keverve.
Nem akartam,hogy teljesen olyan legyen mint az eredeti így tettem bele cikkekre vágott őszibarack befőttet is,amiből persze jutott a tetejére is. :D
Osztatlan sikert aratott,mindenkinek tetszett és gyorsan el is fogyott és azt hiszem ennél nagyobb dicséret nem kell. :)
A recept: 
Tészta: - 25 dkg cukor
            - 4 tojás sárgája
            - 1 dl olaj
            - 1 dl tej
            - 25 dkg liszt
            - 4 tojás fehérjéből hab
A hozzávalókat ebben a sorrendben kell összekeverni egy tálban,azután pedig mehet egy tepsibe,vagy torta formába.Én 170-180 fokon sütöttem tűpróbáig.
Töltelék: - 25 dkg porcukor
              - 25 dkg margarin (vagy vaj)
              - 50 dkg túró
              - citrom reszelt héjja
              - egy csomag vaníliás cukor
              - és én tettem bele még 1 konzerv őszibarackot
Ezekből az összetevőkből krémet keverünk.
A tésztát középen ketté vágjuk és beletöltjük a krémet.Én először csak a felét tettem bele,amire rátettem a barackokat és arra rátettem a maradék túrót is.
A tetejét megszórtam porcukorral és még a maradék barackkal kidíszítettem.

2010. november 25., csütörtök

Anyósom ajándéka :)

Mivel anyósom nem internetezik ( vagyis,ha akar akkor tud,de most se ideje,se energiája ) nyugodtan mutatom meg Nektek,hogy mi lesz a karácsonyi ajándéka. :D ( aki meg véletlenül ismeri anyósomat,az ne súgjon neki :D :D )
Velük mindig bajban vagyunk,mert nem tudunk Nekik semmit venni,amit ne vennének meg maguknak,és mindig fel vannak háborodva,hogy ugyan minek akarunk rájuk pénzt költeni.....
Én már tavaly is emlegettem a naptárat,de tavaly párom ügyködött nekik (mert akkor még volt rá ideje).Akkor anyósom Laci által kötött szakácskönyvet kapott,apósom meg egy forma1-es autót ( sajna én nem vagyok otthon ebben annyira,így fogalmam sincs,hogy milyet és kiét :D ).Nagyon tetszett nekik a saját készítésű ajándék,remélem idén is ugyan ez lesz a végeredmény,annak ellenére,hogy nem vagyok nagyon jártas,az ilyen photoshop-os  dolgokban (mert ez csak azért van meg gépen,mert párom autókat csinált az egyik rally-s játékhoz).....főleg úgyhogy két programon kell egyszerre dolgoznom. :D
Szerintem egyébként a kezdők szerencséjével elég jól sikerült a naptár,már azon is gondolkodom,hogy magunknak se veszünk,hanem én megcsinálom. :)
Minden hónaphoz Bencikéről tettem egy képet,azokhoz a hónapokhoz,ahol anyósomnak,apósomnak és sógoromnak a szülinapja van egy-egy velük készült képet tettem......sógorommal bajban voltam egy kicsit,mert mire megtaláltam azt a képet,amin normálisan néz ki ő is meg a gyerek is..... :D .....na de sikerült és jó lett,nem az eredetileg kiválasztott nagyon bambulósat kellett bele tenni (így jár az ember,ha a gyereket lépten-nyomon fényképezi :D ).
Persze nem teszem fel mindet,de itt egy pár kép a naptárból,ahol az én kis gyönyörűségem ellenállhatatlan..... :D
Egyenlőre még csak a gépen van,nincs kinyomtatva....még megpróbálok rugót venni vhol,de ha nem sikerül meg van az alternatíva,hogy hogyan fogjuk megoldani.... :D

2010. november 21., vasárnap

Párom sapkája

Páromnak is elkészült végre a sapkája,amit már egy ideje csinálgattam,de nagyon nehezen jutottam a végére.... :)
Ugyanaz a koncepció,mint az Öcsém és Bence sapkájánál,de mégis más mint a többi,mert a csíkokat próbáltam variálni benne és elég jó kis sapi kerekedett ki belőle. :D Bencikének nagyon elnyerte a tetszését,nem is akarta Apának adni,kijelentette,hogy az az övé nem is Apáé,úgyhogy ne is vitatkozzunk vele.... :D
Itt a kép,amin persze Bencém fején van a sapka,mert kérdés nem volt,hogy ki fog pózolni Anyának a gép előtt.... :D

2010. november 5., péntek

A pizzánk

Tegnap csináltam két pizzát,mert a hétvégén emlegettük a pizzériában árult pizzák horror árát,és késztetést éreztem arra,hogy bebizonyítsam én az 1200 ft-os pizza árának kb. a feléből kettőt csinálok és még jobb is. :D :D
Ez úgy szokott kezdődni nálunk,hogy először is nézzünk szét mi van a hűtőnkben......most egyedül az ajándékba kapott kolbász volt felhasználható az ügy érdekében meg persze a sajtok,amiből mindig van itthon megfelelő mennyiség,mert sajt nélkül mit ér az élet. :)
Ennek tiszteletére az egyik pizzánk kolbászos lett,a másik sonkás-ananászos (ha jól tudom ez a hawai pizza,de nem akarok butaságot mondani).A tészta Jamie Oliver amerikai pizza tésztájának receptje,amit idén Valentin napon próbáltunk ki először (ez volt a kis megszokott "ünnepi" ebédre a meglepetés,amit páromtól kaptam) és azóta csak ezt csinálom,mert nekünk bejött.Nem az a nagyon vékony tészta,ami csak ropog az ember foga alatt,hanem kicsit vastagabb,a széle finom ropogósra sül,de a tészta egy kicsit harapósabb,puhább.
Remélem mások is megtalálják majd ebben a receptben a megfelelő tésztát,mert nem bonyolult (még én is meg tudom csinálni :D ) és nagyon finom,főleg úgy hogy a legtöbb háziasszony csinál valamilyen kelt tésztát és azt megszórja akármivel ami a kezébe kerül. :D Ez nem szidás én is így kezdtem,de talán most segítek egy kicsit.... :D
Íme a recept:
   50 dkg liszt
    5 dkg élesztő
   0,5 dl olaj (én olívaolajat szoktam bele tenni)
   kb. 1,5 dl víz
  0,5 tk só
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben.Amíg az élesztő felfut,addig egy keverőtálba tesszük a többi hozzávalót és ha megfelelően habos már az élesztőtől a vizünk,azt is hozzáöntjük és összedolgozzuk.A liszttől függően lehet,hogy igényel még némi vizet,vagy lisztet nem kell megijedni ha elsőre nem az igazi a tésztánk.Ha összedolgoztuk kellőképpen a tésztát félretesszük pihenni,kb. kétszeresére kelesztjük.
Amíg a tészta kel,addig meg lehet csinálni a szószt rá.Én tegnap aranyfácán paradicsompüréből csináltam,mert nem volt itthon paradicsomlevünk,amit a Lidl-ben szoktunk  venni (helyesebben anyósom szokta venni,mert Ők járnak oda,nekünk messze van) , ez nagyon jó minőségű és olcsó is,úgyhogy nekem ez a kedvencem.
Egy serpenyőben olívaolajon megfuttatok pár gerezd felszeletelt fokhagymát,ráteszem a paradicsomszószt (ha pürét használunk,akkor öntünk rá annyi vizet,hogy megfelelő sűrűségű legyen a szósz) utána fűszerezzük ízlés szerint (kakukkfű,oregánó,bazsalikom,só,bors....ki mit szeret).Ha ez kész van,akkor jöhet a tészta nyújtása.
Én ebből az adagból kettőt szoktam csinálni.Kinyújtom a tésztát kerekre (már amennyire sikerül :D ),ráteszem a szósz felét és a feltétet.Tegnap az egyikre kolbászkarikákat tettem,amit megszórtam még sajttal,a másikra sonka szeleteket és ananász darabokat tettem és persze ez is kapott bőségesen sajtot a tetejére.
Én kb. 180 fokon szoktam sütni addig amíg a tészta széle szép aranybarna nem lesz.

A baloldali képen a kolbászos,a jobb oldali képen az ananászos pizza van.
Jó étvágyat annak aki kipróbálja és remélem jönnek majd a visszajelzések,hogy hogyan is sikerült,kinek hogy jött be a tészta receptje. :D