Sajnos nem tudom,hogy honnan is való a recept (valószínű mi találtuk még anno 3 éve,amikor a kenyérsütő gépünket megvettük és elkezdtünk receptek után nézni).Igazából nem sokban különbözik a fehér kenyerünktől,de azt kell,hogy mondjam a kezdeti kételkedés a kenyér ízével szembe teljesen alaptalan volt.....ugyan nem hasonlítható össze a fehér kenyér ízével,de sokkal több íz van benne,mint azt az ember elsőre gondolná.Én szeretem.....még Bence baba is rajong érte.Amikor először megcsináltam és este megkóstoltuk,másnap reggel úgy kelt,hogy anya kérek kenyért,ebből-e....és mutogatta a rozskenyeret.
Recept:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
2 kk cukor
0,5 ek ecet
3 ek olaj
3,5 dl langyos víz.
Az elkészítés menete ugyanaz,mint a sima kenyérnél.
1,5 dl langyos vízben felfuttatom az élesztőt.A liszteket kimérem és egy keverő tálba öntöm,kicsit összekeverem,hogy minden lisztből legyen mindenhol. :D
Kimérem a cukrot,a sót,az ecetet és az olajat.Ez alatt az idő alatt az élesztőtől már habosodnia kell a víznek.Ezt is hozzáöntöm és még 2 dl-nyi vizet.Összedolgozom cipóvá és kétszeresére kelesztem langyos helyen.Én kb. 170 fokon szoktam sütni az idő az sütőtől függ.
Bencike nem bírt várni... :D |
És ha ezen a diétán túl vagyok sikeresen akkor azt is megosztom veletek.... :D