Ennyien jártak nálam

2011. október 31., hétfő

Vegyes savanyúság

Ez is olyan dolog, ami három éve kihagyhatatlan dolog, mert nagyon-nagyon szeretjük. :)
És ami még nem mellékes......a boltban megvehető savanyúságok drágák és nem is biztos, hogy jók. Igaz mi a piacon szoktuk ezeket venni, de már ott is fürödtünk be uborkával, amit Benci megkívánt. Valahogy olyan érdekes íze volt (szerintünk ánizs volt benne és nagyon nem kellett volna bele), így átmostuk és sós lébe tettük. És az az igazság, hogy ha az ember fizet valamiért nem akar már vele otthon bíbelődni, hogy tényleg jó legyen.
Na de nem akarok én "szidni" itt senkit, meg gondolom mindenki tudna legalább egy olyan gyártót mondani, amire esküszik. :)
Íme az egy adagnyi Recept (nálunk ez soha nem elég 3-4 adaggal szoktam csinálni):
  • 4,5 kg vegyes savanyúságnak való: én idén vettem bele 4 fej káposztát, 2 kg vöröshagymát, 2 kg paprikát, 1 kg zöld paradicsomot, 1 kg uborkát, 1 kg répát (de persze ez nem szentírás, mindenki azt tesz bele amit szeret, így biztos, hogy nem lesz csalódás.......lila káposztával felesleges próbálkozni, mert az ecet kiszívja a színét és nem lesz látványos, én tavaly próbálkoztam vele :D )
  • 7 dkg só
  • 50 dkg cukor
  • 6 dl 10%-os ecet
  • 1 kk szalicil
  • 1 kk borkén
  • 2 l víz
Az igazán nagy munka a zöldségek felvágása, nekem idén a derekam nem nagyon tolerálta, de hát nekem már semmit nem tolerál a derekam :) , de majd jövőre már fittebb leszek. :D
A többit összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre, üvegezés előtt hagyni szoktam állni egy pár napot, hogy kicsit összeérjenek az ízek. A végeredmény nagyon finom, ropogós savanyúság, ami mindenkinek nagy kedvence tud lenni. :)
És íme a végeredmény még üveg lezárás előtt.....


2011. október 26., szerda

Méteres kalácsból szülinapi torta :)

Aki követ a Facebook-on, az már olvashatta, hogy a szépreményű tortát ismét sikerült egy kicsit elbénáznom, de nem is én lennék, ha sikerülne egy tökéleteset alkotnom. És így tuti nem vádolhat senki azzal, hogy ezeket nem én csinálom. :)
Bencém betöltötte a 3-at.....olyan gyorsan elrepült ez az idő.....mintha csak tegnap lett volna, amikor először a kezemben tarthattam végre. Na de nem kezdek szentimentális lenni, mert ezt minden szülő átéli a csemetéjével.
Szóval a torta......minden nagyon jó volt addig amíg be nem akartam vonni a csokival, amit épp venni tudtam. Sajnos mindig úgy gondolom, hogy egy tortabevonóval azért olyan nagy bajok csak nem lehetnek és ha nincs az amit szoktam venni akkor simán megveszem és hozom haza. Ennek persze mindig az a vége, hogy a fejem verem a falba, mert nem jó a csoki nem lehet normálisan használni. Annyiszor megfogadtam már, hogy inkább kakaóporból csinálom a mázat, mert azzal mindig sikerül, de most már Páromnak is mondtam, hogy ne hagyjon venni soha többet tortabevonót. :D

Na de itt a Recept és egy pár kép a tortáról:
4 tojássárgáját, 25 dkg porcukorral kikeverünk. Hozzáadunk 1,5 dl olajat, 1,5 dl meleg vizet, 25 dkg lisztet, 3/4 csomag sütőport és a 4 tojás felvert habját. A tésztát kikeverjük, majd két felé vesszük. Az egyik felébe 4 ek kakaóport teszünk és őzgerinc formában megsütjük őket. A formát előtte kikenjük és belisztezzük, vagy sütőpapírt teszünk bele (én kentem és liszteztem), akkor sült meg a tésztánk, ha elválik az edény falától a széle, de persze nem árt egy tűpróbát sem végezni rajta. :)
A krém: 25 dkg vajat habosra keverünk 15 dkg porcukorral és 4 ek rummal (persze gyerekbarát krémhez inkább rumaromát adjunk). 1 csomag puncsízű pudingot megfőzünk és ha kihűlt hozzákeverjük a vajhoz. (Ez a krém nekem sok volt, annak ellenére, hogy spóroltam vele, úgyhogy a gyerekeknek és a nasi kedvelőknek marad belőle egy kis kóstoló :D )
A tésztákat felszeleteljük állítva szeletenként megkenjük a krémmel. (1 szelet sárga, krém, 1 szelet barna, krém stb.....) Végül az egész tésztát csokimázzal bevonjuk.
Szeleteléskor ferdén szeleteljük így egy szeletben minden ízből lesz és jól is néz ki. :)


A 3 éves nagyfiam :)
Nézzétek el nekem a képeket, kb. 5 mp alatt kellett csinálni, hogy egyben maradjon a torta, mert Bencém elkezdte lopkodni a gumicukrot róla :) , úgyhogy nem volt időm normális képet csinálni. Felszeletelten meg esélyem sem volt, ahogy szeleteltem úgy fogyott, mert annak ellenére, hogy elég ronda lett szegénykém nagyon finom volt és 5 perc múlva egy morzsa nem volt belőle, pedig előtte ebédeltünk. :)

Jó étvágyat annak aki kipróbálja ezt a kalácsot!

2011. október 2., vasárnap

Hamburger

a husik
A hotdog-unkat már megmutattam, most itt van a másik nagy kedvencünk is a hamburger. Nagyon szeretjük, de azokat amiket meg lehet venni ilyen-olyan büfékben nem toleráljuk, mert tuti nem olyan az íze, mint amit vár az ember. Arról nem is beszélve, hogy én pl. nem szeretem a mustárt és kérdés nélkül beleteszik, az éppen szezonális retek vonalat már csak halkan emlegetem, mert nekem az sem passzol bele. :D Na de nem is "szidom" tovább ezeket, mer valaki lehet, hogy megorrol rám és biztos van mindenkinek egy olyan hely, amire esküszik, hogy jobb, mint a többi. Ezekkel pedig úgysem tudok vitatkozni, a mi környékünkön nincs ilyen, legalább is én még nem találkoztam vele. Igaz én olyan vagyok, hogy a saját készítésű dolgokat, mindenből jobban szeretem, ételből főleg nem tudtam még sehol olyan helyet találni, ami az én ízlelőbimbóimnak megfelelne........úgyhogy lehet, hogy velem van a baj. :)
a zsömle
De nem is ragozom tovább, itt a Recept, ami cseppet sem bonyolult és még olcsóbb is, mint a vásárolt.
A hamburger zsömle, amit ha jól emlékszem a már oly sokszor emlegetett Margit2-n találtam.
  • 1 dl tej
  • 1 dl kefír 
  • 5 dkg margarin
  • 3 ek cukor
  • 1,5 tk só
  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás, a tetejét megkenni
  • szezámmag, szintén a tetejére
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kevés cukorral. A kefirt, margarint, cukrot, sót, lisztet összekeverjük, és hozzáadjuk az élesztős tejet is. Összedolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk kelni. Ha legalább a duplájára kelt a tészta, akkor megformáljuk a zsömléket és így is hagyjuk egy kicsit kelni. Én ebből a mennyiségből 5 db zsömlét szoktam csinálni, de persze mindenki akkora zsömléket csinál, amekkorát szeretne. Ha kelt egy kicsit a zsömle, én kb. 40-45 percet szoktam még a tepsiben hagyni, megkenjük a tojással és megszórjuk a szezámmaggal. Kb. 180 fokos sütőben sütjük, amíg szép barna nem lesz.

A hamburgerhúst is meg lehet otthon csinálni, de mert mi a Pennyben találtunk egy nagyon jó minőségű hamburgerhúst, nem szoktam itthon csinálni, csak előveszem a fagyasztóból és kisütöm. Ezt most úgy csináltam, hogy amikor az egyik oldala megsült és megfordítottam a húst, akkor a tetejére reszeltem sajtot, lefedtem egy fedővel a serpenyőt, és ily szépen ráolvad a sajt a húsra, amíg a másik oldala is készre sül. Párom szereti az erőset, így neki a sajt alá kentem egy kis Erős Pistás (chili helyett tökéletes) és úgy tettem rá a sajtot, Ő erre esküszik. :)
A hús mellé nem tettem mást a zsömlébe csak nagyon sok dinsztelt hagymát. És persze elmaradhatatlan a ketchup, majonéz, mustár ki mivel szeret, és sült krumpli minden mennyiségben. :)

és a kész mű :)      










Jó étvágyat hozzá! :)