Ennyien jártak nálam

2011. november 6., vasárnap

Bögrés mákos

Ez is egy olyan süti, amit nagyon szeretünk, bár ki csinál olyan sütit, ételt a családjának amit nem szeret..... :D
Nagyon egyszerű és gyorsan kész van. Mi Bencémmel tegnap kb. 15 perc alatt összeraktuk úgyhogy ha egyedül csinálja az ember lánya és nem segíti egy 3 éves kicsi Manó, akkor ez gyorsabban is összehozható. :) De mert nálunk nincs süti Bence nélkül, így minden egy kicsit tovább tart és persze sokkal-sokkal finomabb is, mintha csak én csináltam volna.
De nem is regélek többet, íme a RECEPT:
  • 2 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 bögre (kb. 3dl-es) cukor
  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre liszt
  • 1 sütőpor (elméletileg 20 g-ot ír hozzá, de én nem szoktam megbontani másik csomagot, így a 12 g-osat teszem bele és ez is elég)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • vaníliás cukor
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. Váltakozva, apránként hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a tejet (én a mákot és a lisztet összekevertem és így adtam, hozzá adagolva, hogy a tejet ki tudjam mérni és minél kevesebb a mosatlan :D ), végül a sütőport és a fahéjat és jól összedolgozzuk. Elég folyós tésztát kapunk, ne ijedjünk meg. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük (kb. 20*30-as), előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Én most is azt mondom, hogy csináljunk tűpróbát mielőtt kivesszük, bár én még mindig hadilábon állok az óra nézegetésével és soha nem tudom mikor tettem be a sütőbe. :)
Ha kihűlt a tészta, akkor deszkára csúsztatjuk, hosszában kettévágjuk és megkenjük lekvárral (mindegy milyen, ki mit szeret én most anyósom csinálta barack lekvárt tettem rá), visszatesszük a tetejét és 1 órát pihentetjük (na nálunk ez általában el szokott maradni, mert nem elég türelmes a kis családom :) ). Kockára vágjuk és vaníliás porcukorral megszórjuk, persze tökéletesen megfelel a sima porcukor is. :)