Ennyien jártak nálam

2012. május 19., szombat

Tejszínes boscaiola

Végre itt a zöldség szezon és elő lehet venni a jó kis zöldséges szószokat.
Ez is egy olyan szósz ami roppant egyszerű csak a neve bonyolult. :)
De most nem is regélek hozzá......
....íme a RECEPT:
  • 50 dkg tészta
  • 6 szelet bacon (vagy akármilyen kicsit húsosabb szalonna)
  • 20 dkg csiperke gomba (mi általában valami jobb fajta konzervgombát szoktunk használni)
  • 2 szál újhagyma (ebből többet szoktunk tenni bele, mert nagyon szeretjük és ilyenkor csak ki kell menni a kertbe érte)
  • 6 dl tejszín (egy fél litereset szoktunk bele tenni, mert elég gazdaságtalan lenne 1 dl-ért megbontani egy új dobozt)
  • 1 ek felaprított friss petrezselyem
  • só, bors
Az olajon aranybarnára pirítjuk a szalonnát és a gombát, hozzáadjuk a tejszínt és 15 percig forraljuk. Bele tesszük az újhagymát és ízesítjük sóval, borssal.
A tésztát kifőzzük. leszűrjük, rátesszük a szószt és tálaljuk.


Ugye tényleg nagyon egyszerű......és szerintem fantasztikusan jó íze van.

Jó étvágyat annak, aki kipróbálja! :)

2012. május 9., szerda

Kakaós csiga

Ez is egy nagy kedvenc és már nagyon rég ígérgettem Bencinek, de valahogy soha nem lett belőle semmi. Most igaz féllábon (egy elbénázott lépés miatt), de megcsináltam, amíg oviban volt, annak ellenére, hogy reggel mikor párom vitte oviba azt mondta nehogy akármit is süssek neki, pedig a nagy kedvenc zserbó is fel lett neki ajánlva. De persze mondanom se kell ennek ellenére, mikor haza jött délután oviból egyből neki esett és kb. hármat a magáévá is tett.
Ez a recept is azon sok receptek egyike, amit még Margit2-éknél találtam, bár azt soha nem tudom megmondani, hogy kié is valójában, mert ezeket  mindig lementettem és még mindig van egy csomó recept közülük ami kipróbálásra vár.
Bár én a tésztába egész tojást teszek és a vaníliás locsolást is el szoktam hagyni belőle, meg egy kicsit emeltem a töltelék adagon is, úgyhogy át is alakítottam egy kicsit. :D
A RECEPT:

sütés előtt
Tészta: 
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek olaj
  • 1 kis mokkáskanál só
  • 1 nagy mokkáskanál cukor
  • kb. 3,5 dl langyos tej
Töltelék:
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 3-4 ek kakaópor
  • cukor ízlés szerint (ebből eredetileg 4 ek-lal ír, de nálunk az kevés így több cukrot teszek bele)
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt is. Én az egész tejet hozzá szoktam önteni, így nekem még lisztet kell hozzá adagolni, hogy a tészta megfelelő állagú legyen, de ha valaki úgy gondolja, hogy a 60 dkg liszt pont megfelelő mennyiségű, akkor a tejet apránként adagolja. :)
Ha meggyúrtuk a tésztát, belisztezve, letakarva  félretesszük és a kétszeresére kelesztjük.
A vajból, kakaóporból és cukorból álló tölteléket összekeverjük, úgy hogy kenhető állagú legyen. Mert mindig elfelejtem kivenni a margarint előre a hűtőből, hogy megpuhuljon egy pár másodpercre a mikroba szoktam tenni.
Ha a tésztánk megkelt, téglalap formájúra nyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagra). A tölteléket rákenjük és csíkokra vágjuk, ki milyen vastagra szeretné. A csigákat tepsibe tesszük, úgy hogy a végüket alulra hajtjuk, így nem kezd el széttekerődni sütés közben. A tepsiben kelesztjük még kb. 1 órát őket és utána mehet az előmelegített sütőbe. Én kb. 180 fokon szoktam sütni, nem tudom hány percig én járok kuksizni, mert az időzítés nem az én módszerem, mindig elfelejtem megnézni az órát amikor berakok valamit a sütőbe. :)


Jó étvágyat annak, aki kipróbálja! :)