Ennyien jártak nálam

2012. június 13., szerda

Gyümölcs torta

Ez talán nem az a recept, ami blogra való, mert nagyon egyszerű.......de mert tulajdonképpen ez a blog az én receptgyűjteményem, hát ez is kell ide nekem és muszáj feltennem. :)
Nagyon nagyon szeretjük, bár Bence a gyümölcsöt mindig leszedi a tetejéről és csak a tésztát eszi :) , úgyhogy már azon agyaltam egyszer csak neki csinálok torta lapot és hagy egye. :)
Íme a recept és a képek, amit még májusban sütöttem anyósomnak a születésnapjára.

Tészta:
  • 10 dkg margarin
  •  10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 16 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • tej
A hozzávalókat összekeverjük. Én a margarint egy kicsit meg szoktam olvasztani mikróban, max egy percig szoktam bent hagyni. A tejhez azért nem írtam mennyiséget, mert eredetileg 2-3 kanállal ír hozzá a recept, de nekem az kevés szokott lenni, így annyit szoktam, hozzá tenni, hogy olyan jó sűrű palacsintatészta állagú legyen a massza. Ha mindent belekevertünk a tésztába, kikent, kilisztezett sütőformába öntjük és kb. 180 fokon sütjük tűpróbáig.

Ha kihűlt a tésztánk...........összekeverünk 7dkg margarint 2 ek porcukorral, amivel megkenjük a  tortalapot, ez fogja megakadályozni, hogy elázzon a tésztánk.
Rátesszük a gyümölcsöt és a zselatint. Én most először használtam hozzá a Dr. Oetker Expressz tortazselét és rá fogok szokni, mert sokkal gyorsabban megdermed, mint a főzős és így biztos nem ázik el a tortalap és ami még egy fontos szempont, sokkal rövidebb idő után lehet felvágni.


2012. június 8., péntek

Spenótos lasagne

Ismét egy spenótos dolog, ami nálunk nagy szeretetnek örvend és ez is egy olyan, amihez nincs igazi recept. Nem szoktam a spenótban válogatni, ha nincs friss a kertben, akkor a tescosból szoktam bespájzolni a fagyasztóba belőle.
Nem is regélek, hanem megmutatom a receptet Nektek.


Bence is megeszik nálunk egy ekkora adagot, igaz részletekben :)
Egy serpenyőben megolvasztok egy kevés füstölt szalonnát, amiből ha kisült az összes zsír azt le szoktam önteni róla és a szalonnához adok egy kis olívaolajat. Ha az olaj elég forró, teszek rá legalább 2-3 gerezd fokhagymát cikkekre vágva, amit csak egy kicsit futtatok meg az olajon, hogy nehogy odaégjen. Ezután ráteszem a spenótot (én úgy szoktam rátenni a fagyasztottat, hogy még nincs teljesen felengedve) , ha a spenót teljesen kiengedett, vagy friss esetén megfonnyadt, akkor beízesítem, csak sót, borsot és szerecsendiót használok hozzá. Ha összeforrt akkor adom hozzá a kb. 1/4 kg túrót és ezzel is átforralom. Ha ez kész, akkor csináljuk meg a besamel mártásunkat hozzá (ne ijedjünk meg tőle nem nagy ördöngösék, az jusson mindeniken eszébe, hogy még én is meg tudom csinálni :D  ).
Egy lábasban felolvasztok kb. 1 ek. margarint, ha felolvadt teszek hozzá lisztet, amivel besűrűsítjük. Nem szoktam sokat tenni hozzá, max. 2 ek-al, a lényeg, hogy még folyós legyen a masszánk, nem kell nagyon sűrűre, én olyan palacsinta tészta sűrűségűre szoktam csinálni, de persze ha egy kicsit sűrűbb az se baj, annyi az egész, hogy akkor több tejet fog felvenni. Ha megvan a margarin sűrűsítése, akkor kezdjük el adagolni hozzá lassan a tejet. Nekem fél liter elég szokott lenni hozzá. (De ha ez itt nem érthető vannak a neten jó kis videók, hogy hogyan is kell besamelt csinálni.) A kész besamel mártást én hozzá szoktam keverni a spenótos masszához, mert nekem így az az érzésem, hogy mindenhová ugyanannyi jut. :) Persze adagolhatjuk rétegenként is, a tésztán eloszlatva a spenótos masszával.
Én a tésztát gyúrni szoktam, mert azt nem kell előfőzni. 2 tojásból szoktam csinálni, ha nagyobb a tojás, akkor sok is.
Egy hőálló tepsit kikenek olívaolajjal (az én edényem kb. 20*30 -as), leteszem az első réteg tésztát (nem gond, ha nem tudjuk egy darabbal lefedni az alját én is origamizni szoktam :) ), rá a spenótos szószt és ezt ismétlem még 3-szor. Tehát arra kell odafigyelni, hogy a szószt 4 felé osszuk. A tetején szósz lesz, amire sajtot teszünk. Nem tudom mennyit szoktam rá reszelni, úgy érzésre, hogy ellepje teljesen a lasagne-nkat. Sütőben kb. 180 fokon szoktam sütni, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején.

Jó étvágyat annak kipróbálja! :)