Ennyien jártak nálam

2012. július 23., hétfő

Káposztás babos tészta

Ezt a receptet valahol a tv-ben láttuk és ezért lehet, hogy nem is teljesen pontos, de nekünk így nagyon bevált és beiktattuk az ételeink közé.
Nem is mesélek túlságosan, hanem írom a receptet csak úgy mennyiségek nélkül, mert az nem nagyon van hozzá, úgy sacperkb szoktam összerekni. :)

Kolozsvári szalonnát megpirítunk egy szál kolbásszal egy serpenyőben. Mert a kolozsvári szalonna nem nagyon enged zsírt magából így én szoktam tenni hozzá egy kis zsírt, ami még egy pluszt ízt ad neki, mert a piacon szoktunk venni finom házi zsírt. Ha kellően megpirult a kolbászunk és a szalonnánk ezeket kivesszük a serpenyőből és az ott maradt zsíron megpirítjuk a savanyú káposztát (amit én szintén a piacon szoktam megvenni, de a vecsésinek is van finom fehérboros káposztája, amit akkor szoktunk használni, ha nem jutunk ki a piacra). Miközben a káposztánk pirul meg lehet csinálni a tésztát. Én mindig házi tésztát használok hozzá 3-4 tojásból, attól függ mennyire éhes a csapat. Ha kifőztük a tésztánkat és a káposztánk is megpirult annyira amennyire szeretnénk, egy lábosban összetörünk egy keveset a babból. Nálunk ez általában 2 olyan konzerv bab szokott lenni, ami nem ízesített, de eredetileg a megmaradt bablevesből szokták felhasználni (nálunk ilyen nem nagyon szokott lenni :D ). Szóval ha keveset összetörtünk a babból, akkor hozzáadjuk a többi "alkatrészt" is (maradék bab, tészta, káposzta és persze a korábban félretett szalonna és kolbász). Az egészet egy kicsit összemelegítjük és már tálalhatjuk is.


Jó étvágyat hozzá, annak aki elkészíti!

2012. július 11., szerda

Távirányító tartó :)

Nagyon régen nem tudtam már leülni varrni vagy horgolni, mert nagyon kevés a szabadidőm a gyerkőcök mellett. Bár lehet, hogy csak én vagyok a béna és nem tudom beosztani megfelelően az időmet, de valahogy nem megy a bütykölés az állandó figyelmet igénylő gyerkőceim mellett. :) Amit nem azért bánok, mert a gyerekekkel kell lenni, mert úgy gondolom, hogy az együtt töltött időt most kell tartalmasan eltölteni velük, mert nagyon gyorsan eljön az az idő, amikor már nem velem akarnak sok időt eltölteni, hanem a barátokkal, úgyhogy nem panaszkodom ám, csak néha jó lenne az embernek kikapcsolódni és egy kicsit kizökkenni a mindennapi "mókuskerékből".
Na de nem is az én bütyköléshiányomról szeretnék itt mesélni nektek, mert mindenkinek meg van a maga "problémája" és senkit nem érdekel, hogy nekem mi is hiányzik.......meg majd idővel lesz erre is időm és mindent be tudok pótolni, akkor meg majd a gyerekek fognak hiányozni. :D

A távirányító tartó szüksége már elég rég felmerült a családban, mert valakinek mindig sikerült eldugni és hát ez nem olyan, mint a telefon, hogy jó akkor csörgessük meg a nem találtat azzal ami meg van. :) Párom itthon volt a múlthéten szabadságon és mert a kinti dolgokat, amit beterveztünk erre az időszakra a rettenetes meleg miatt nem tudtuk csinálni, hát bent foglaltuk el magunkat. Amikor már a lakás hellyel közzel rendben volt (mert ez a művelet mindig hagy maga után kivetni valót, mert a drága 4 évesünk kb 5 perc alatt vissza tudja állítani az előző állapotot :) ), akkor elkezdtünk bütykölni. Ez a távirányító tartó szabással, varrással együtt kb. 1,5 óra alatt kész lett. Maradék anygot használtam hozzá, úgyhogy pénzbe se került. Van itthon még frízem amivel a nagy részt kibéleltem, hogy legyen tartása az egésznek, és a rekeszeket ezután varrtam rá.
És egyenlőre meg van minden kapcsolónk, mert Benci lelkesen pakol mindent vissza, hogy anya a távirányító nincs a helyén úgyhogy visszateszem :) ...........kíváncsi leszek meddig tart majd a lelkesedés. :D

És itt egy kép az én két lókötőmről is, csak mert Bálintot itt még nem is mutogattam, pedig rettenetesen büszke vagyok rá is. :D


Hát nem gyönyörűek? :D

2012. július 10., kedd

Darálós keksz

Ez is egy jó kis rágcsa, nálunk Benci nagyon szereti, úgyhogy gyorsan el is fogy az adag. :)

A RECEPT:
  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg zsír (természetesen margarinnal is lehet csinálni, de zsírral szerintem sokkal jobb)
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 cs. sütőpor
  • én most sima vaníliásat csináltam, aminek a tésztájába még pluszba belereszeltem egy citrom héját.
Ezekből kemény tésztát gyúrunk és pár órát pihentetjük. Én úgy csinálom, hogy este összedolgozom a tésztát és másnap reggelig a hűtőben pihentetem. Így biztos, hogy nem lesz nagyon puha a tészta a daráláshoz. Amikor kivesszük a hűtőből már nincs semmi más dolgunk, csak a darálás. A ledarált keksz darabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kb. 180 fokon sütjük.Én a színét megítélve szoktam azt mondani, hogy na most van kész, így erről sincs fogalmam se, hogy mennyi ideig sütöm. Hústűvel ezt is lehet ellenőrizni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. :)

Én most a kész kekszeket meglocsoltam csokival, amitől elég csinosak lettek. :)


2012. július 9., hétfő

Tepsis kenyér (kenyér lángos)

Ezzel az étellel nekem csak az a bajom, hogy rengeteg hagymát kell megpucolni, felvágni hozzá, mert mindig sírás a vége, ami ellen bármit teszek nem hat. :D
De mert egyébként nagyon szeretjük, sűrűn ítélem magam sírásra. :)

A RECEPT:
Tészta:
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 friss élesztő
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás
A lisztet keverőtálba mérjük, megszórjuk a sóval és a cukorral. A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, amit elkeverünk egy csipet cukorral. A liszthez adjuk a tojást és a margarint (én egy pár másodpercre be szoktam tenni a margarint a mikróba, hogy könnyebb legyen vele dolgozni), majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk úgy, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Tetejére:
  • 1 kg hagyma (nem szoktam méricskélni csak úgy ízlésre adagolom, épp mennyihez van kedvem :) )
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 dl tejföl (én egy nagy tejfölt szoktam használni hozzá)
  • bors, rozmaring
A hagymát a szalonnához adjuk és közepes lángon pároljuk, addig amíg áttetszővé nem válik. Ha ez kész, kinyújtjuk a tésztát, amit kikent, lisztezett tepsibe teszünk. A tésztát egy kicsit meg szoktam szurkálni. A tésztára kenem a tejfölt és a tejfölre teszem a párolt hagymát.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 200 fokon, addig amíg a tészta széle szép világos barna nem lesz, de megnézhetjük hústűvel is, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.