Ennyien jártak nálam

2013. augusztus 11., vasárnap

Egyen táska a kiscsajoknak :D

Tegnap családozós napot tartottunk, mert apukám hétfőn ünnepli a szülinapját és ha már így együtt volt a család akkor kreatívkodtunk beszélgetés közben. Mind a két húgomnak van egy-egy kislánya (akik már nem is olyan kicsik) és hirtelen felindulásból elkövetett egyen táska varrás lett belőle. :D

Keresztlányomnak kellett csinálni egy tornazsákot és ha már varrok, akkor gondoltam kreatívkodom egy kicsit. Először az volt az elgondolás, hogy ugyanabból a zöld vászon anyagból csinálok nekik táskát, amiből a tornazsákot is csináltam Dominak, de eszembe jutott, hogy van nekem egy szép barna anyagom, amiből egyszer anyósom csinált nekem nadrágot, így a zöld "csak" bélés lett. Mikor összevarrtam az elején a bélést és a külső részt odaadtam huginak, hogy legyen kreatív és rajzoljon rá valami jópofa dolgot amit ki lehet majd varrni rajta géppel. Nem vagyok benne biztos, de talán géptűzésnek hívják (nagyon nem vagyok tisztában a szakzsargonnal, mert nagyon amatőr vagyok). Amikor ez is meglett összevarrtam az elejét és a hátulját, varrtam rá paszpólt (ezt is párom mondta, hogy annak hívják, mert én csak körbemagyaráztam neki...ő meg tudja, mert anyósom sokat varrt otthon is), hozzávarrtam a vállpántot és egy gombbal záródik, szerencsére sikerült egyforma gombokat találni a kincsesemben. :D
Szabásminta nincs hozzá, mert úgy varrtam, hogy saccperkb ekkora tatyó elég nekik a pántot pedig bemértem a vállukon, hogy körülbelül meddig érjen.
Na ebből nem biztos, hogy akárki is ért valamit, de remélem érthető és nem nagy zagyvaság az egész.

A táskák ilyenek lettek és a kép alapján talán érthető az előbbi szösszenet. :D

2013. augusztus 8., csütörtök

Túró kifli

Van egy jó régi, szétesős Horváth Ilona könyvem, amit anyósom ruházott rám és előszeretettel használom, mert szerintem igen jó dolgok vannak benne, igaz van amit nem tartalmaz, de arra meg ott a világháló. :)

Volt túróm a fagyóban, és Bencém édességet kívánt, hát előkaptam, mert ezt a nagyon egyszerű kiflit már rég ki akartam próbálni. Egyből két adagot csináltam, így azt a mennyiséget írom le itt is, mert én bele sem kezdek egy adagba, mert a csapat fél fogára sem lenne lég. ;)

A recept:

  • 40 dkg margarin 
  • 40 dkg túró
  • 40 dkg liszt
  • 2 kanál porcukor
  • 2 csipetnyi só
  • lekvár (én itt a birsalma sajtot használtam)
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk (margarin, túró, liszt, porcukor, só). Amikor összeállt a tésztánk cipót formálunk belőle, kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk és mint a hajtogatott tésztát 3-szor egymás után  pihentetés nélkül hajtogatjuk. Utána legalább 2 órát hűvös helyen pihentetjük, én ebben a meleg időben egyenesen a hűtőt választottam. Pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, lekvárral megkenjük. Felsodorjuk kiflinek, jó forró sütőben sütjük és még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.
Én 180 fokon sütöttem tűpróbáig. Időt megint csak nem tudok írni, én a rájárós típus vagyok, mert az órával hadilábon állok sütés közben. :)


 Jó étvágyat hozzá, annak aki kipróbálja! :)

2013. augusztus 1., csütörtök

Lekváros bukta

Rég nem írtam megint, de nagyon nem tudok leülni úgy, hogy jegyzeteljek....de talán most, hogy a 101 kiskutyát nézik (most ez a dili, naponta minimum 3x nézik meg) sikerül leírnom legalább egy receptet. :D

Még tavalyról maradt birsalma sajtom és már rég azon gondolkodom, mit is kellene belőle csinálni. Szeretjük a buktát, párom emlegeti is régóta és ez tökéletesnek tűnt a sütő lekvár helyett, mert kemény és nem folyik ki belőle.
És tényleg nagyon finom lett még maradt birsalma sajtom és annak  is ez lesz a sorsa. :)
A receptet ismét nem tudom megmondani, hol is találtam....pedig annyiszor megfogadtam már, hogy a receptek mellé elmentem az oldalt is, hogy meg tudjam mondani kitől van, de mindig elfelejtem.

Recept:

  • 60 dkg liszt
  •  sütőlekvár
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz 
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
A tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojást. Végül öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Amikor összeállt, takard le, és meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd picit át, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Késsel vágj ki belőle egyforma kockákat, majd kanalazz lekvárt a közepükre. Ezután tekerd fel a tésztadarabokat, a végeket pedig alaposan nyomkodd össze, nehogy a lekvár kifolyjon. Kend meg tojással a tetejüket. Kb. 180 fokon süsd, akkor jó, ha már aranybarnák.
 
Nekem valamiért nem kelt meg a fél élesztővel, így hozzá tettem a másik felét is egy kevés tejben felfuttatva és így tökéletes lett. (ezt csak azért írtam, hogy nehogy pánikba essünk, ha nem kel meg először a tészta, lehet rajta segíteni ;) ) Bár nem tudom, hogy ha az élesztő egyik fele nem működik, akkor miért működik a másik!? És ezt már nem először tapasztaltam. 



Egészségére, annak aki kipróbálja! :)