Ennyien jártak nálam

2013. október 17., csütörtök

Sós "perec"


Már nagyon régóta keresek egy igazán jó perec receptet és végre megtaláltam itt .
Én alapból 2 adaggal kezdtem és így is nagyon hamar elfogyott, mert a gyerekek folyamatosan ezt ették. :) Vmelyik szombat este kezdtem neki és ennek tiszteletére, csak egy adag lett kisütve, mert Bálintomnak nem volt igazán jó napja. A másikat adag tésztát betettem a hűtőbe és másnap sütöttem meg.
Annyit csaltam, hogy nem perec formájuk lett, hanem szívecskéket csináltam belőle.

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 tasak sütőpor (12 g)
  • 8 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • annyi tej, hogy összeálljon a tészta (nálam kb. 5-6 evőkanál)
     
A tetejére:
  • felvert tojásfehérje
  • egész köménymag


A szárazanyagokat összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk, majd belegyúrjuk a tojássárgáját és a tejet, az utóbbit óvatosan adagolva.
Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszúróval kiszaggatjuk. A pereceket sütőpaíros tepsibe rakjuk, tojással megkenjük és megszórjuk. Lehet jó sűrűn pakolni, mert nem nő meg, inkább összemegy a perec sütés közben.
180 fokra melegített sütőben világosabb barnára sütjük.