Ennyien jártak nálam

2014. április 2., szerda

Trüffel torta

Hát újra itt... :D

Ezt a tortát még februárban csináltam apósomnak a szülinapjára. Párom volt, aki megkívánta, de tuti befutó apósomnál is, mert szereti az étcsokit. A tortát  Citromhab blogján találtam.

A recept:

A tésztához:
9 tojás
210 g cukor
210 g liszt
3 evőkanál olaj
45 g kakaó
3 kávéskanál sütőpor

A trüffel krémhez:
600 ml tejszín
600 g étcsokoládé
vanília

A trüffel golyóhoz: 18-20 db
200 g étcsokoládé
100 ml tejszín
50 g vaj
1 csomag csokoládés tortadara

A csokiforgácshoz
50 g étcsokoládé


A krémmel kezdünk előző este. A tejszínt és a csokoládét folyamatosan kevergetve felforrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Vaníliával ízesítjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap habverővel habosítjuk a kihűlt krémet.

A tészta hozzávalóiból sütőpapírral bélelt tortaformában 3 lapot sütünk (én úgy csináltam, hogy egyben megsütöttem a lapot és utána vágtam 3 felé). Az egész tojásokat a cukrot és a kakaóport habverővel  felverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport, és 180 fokra melegített sütőben kb.10 perc alatt megsütjük. A lapokat rácsra téve hűlni hagyjuk.

A krémet elosztva összeállítjuk a tortát. A tetejére és az oldalára 1/3-nál kicsit nagyobb mennyiséget hagyjunk.

A trüffel golyókhoz a hozzávalókat vízgőz fölött megolvasztjuk. Kihűtjük és golyókat formázunk belőle, amiket tortadarában meghempergetünk. Érdemes ezt is hűtőbe tenni pár órára mert megolvad a kezünk melegétől és így jobban tudunk vele dolgozni. Egyenletesen elosztva a torta szélére ültetjük őket.
Csokiforgáccsal díszítjük a tortát.