Ez a leves is a szilveszterkor elmaradt és be kell pótolni kategória volt, mert valahogy most a szilveszterünk úgy alakult, hogy mindenki nagyon beteg volt, így éjfél után arra ébredtünk, hogy csörög a telefonunk és jupííí már 2012 van. :)
De azért csak ki lett próbálva és mert nagyon tetszett a családnak, így rendszerbe is lett iktatva.
De beszéljen most helyettem a recept és a kép. :)
A Recept:
- 30 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
- 1 babérlevél
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek ételízesítő
- 1 ek liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve és héja
- késhegynyi törött fekete bors
- csipetnyi cukor
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és a zsírját kiolvasszuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 ek vizet ráöntve hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát (amit előtte nem árt átmosni, hogy ne kapja össze a tejfölt ha beletesszük a levesbe). Néhány percnyi pirítás után felöntjük szűk 1 liternyi vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, a borsot, a foghagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját és befedve felforraljuk. 20 percig főzzük, közben a kolbász bőrét lehúzzuk (amit én véteknek tartok, de aki nem szereti persze nyugodtan megszabadulhat tőle :) ) , felkarikázzuk és a főzés félidejében bele tesszük a levesbe. Végül belekeverjük a 0,5 dl vízzel és a liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor adjuk hozzá a citrom levét, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is belekeverünk és forrón tálaljuk.
Tehetünk bele egy cseresznye paprikát is, amit mi Benci miatt kihagytunk természetesen. :)
Jó étvágyat hozzá! :) :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése