Ennyien jártak nálam

2012. december 18., kedd

Szaloncukor

Én már évek óta szemezek a házi készítésű szaloncukrokkal, de párom valahogy mindig lebeszélt róla, hogy ugyan már mi a fenének kínlódsz vele, itthon megvesszük és kész. :D Én már tavaly is mondtam neki, hogy kezd nagyon drága lenni a normális minőségű szaloncukor, de még úgy gondolta, hogy belefér a kiadásokba. Na idén meglátta az árakat és azt mondta, na most itt az idő kiélhetem effajta vágyaimat.
Alapból úgy kezdtem, hogy az lenne a minimum, hogy a nagyobb gyerkőc is tudjon nekem segédkezni, mert nagyon szeret körülöttem sertepeltélni, ha ilyeneket csinálok :). Elkezdtem kutakodni a neten, de csak bonbonformákat találtam, ami nekem drágának is tűnt, mert a legegyszerűbb forma is 1500-2000 ft volt, és ezek csak 16 darabosak. Vaterázunk és így ott is szétnéztem, ahol lássatok csodát találtam szaloncukor formát, ami nem volt 3000 ft postaköltséggel együtt, és ami még ennél fontosabb 42 darabos. :D
Aztán elkezdtem recepteket keresni. Találtam is egyenlőre hármat, amiből kettőt meg is csináltam már, bár az elsővel lyukra futottam, mert én balga azt hittem majd okosabb leszek, mint azok, akik már nem először csinálnak ilyet. :D
A lényeg, hogy amit először csináltam az banános volt és megpróbáltam nem csokival bevonni, hanem itthoni mázzal, kakaóporból. Na ezt nem lett volna szabad, mert 65 db szaloncukor az azonnali fogyasztásra lett ítélve, mert sehogy se akart megdermedni rajta a máz. :D Persze az ízével így se volt gond, hisz napok alatt elkopott a hűtőből valamilyen úton módon :D, de nem volt csomagolható.
Így a következő adaghoz már megvettem a csokit és azzal vontam be, amivel már tökéletes lett. Bár ezzel volt mit tanulnom. Ehhez az adaghoz elméletileg elég lett volna 3 tábla csoki, na nekem sikerült elhasználnom 5öt, mert az első adagot, amit felolvasztottam levettem a gőz fölül és így nagyon gyorsan elkezdett visszadermedni. Ennek az lett a vége, hogy 2 tábla csokival kb 30 db-ot tudtam bevonni. :D

Na ennyit a tanulási fázisról, most már ezzel is okosabb vagyok és akit érdekel, azoknak osztom is ám a tapasztalatokat, mert ugye okos ember más kárán tanul. :D

Itt a recept, (előre is elnézést, de fogalmam sincs, hogy kinek a receptje eredetileg, mert csak lementem mindig amibe beleszeretek és sajnos soha nem tudom kitől is származik), ami :

DIÓS-NARANCSOS szaloncukor:



  • 20 dkg dió
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 50 dkg mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 narancs leve (nekem kellett hozzá az egész narancsé, de gondolom ez narancs függő)
  • 1/2 kk fahéj 
  • 30 dkg étcsoki a bevonáshoz (min. 60%-os) (én 45%-osat vettem, az is megteszi :D ) 

A mazsolát megmossuk és kiszedjük belőle a nem odavaló dolgokat (én még követ  is találtam benne), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk. A vízhez adtam egy kis rumot is, mert nekem az elengedhetetlen a mazsolához és ehhez a recepthez én igényeltem és nem is rontottam el vele. Úgyhogy aki gondolja nyugodtan önthet hozzá, csak jót tesz vele. :D
A diót ledaráljuk, egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és -levet, a fahéjat. A mazsolát leszűrjük és elméletileg botmixerrel kellene pépesíteni, de én csak késsel apróra vagdostam, mert nekem úgy jobban tetszett, hogy darabokban van benne. Majd a mazsolát is hozzáadjuk a keverékhez és alaposan összedolgozzuk. Ha száraznak érezzük a masszát, akkor adunk még hozzá narancs levet (én itt öntöttem hozzá a másik felét is).
Egy nagy tepsibe vagy tálcára sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk. Nekem ugye a feladat a formába való szutyakolás volt. Vártam kb 1/4 órát amíg szikkad egy kicsit a formában és utána tettem sütőpapírra. Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Nálam egy egész napot pihent, mert egyik délelőtt megcsináltuk Bencivel és utána másnap vontam be csokival. Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat. És amit én még ehhez hozzátennék, ne vegyük le a csokit a gőzről és ha elkezd megdermedni adjunk még neki egy kis meleget. :D Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra hústű, fogpiszkáló segítségével. 
Nekem ebből az adagból 116 db lett, amit nem tudok megmondani, hogy mennyi súlyra, mert folyamatosan kopott ez is. Amikor berekesztettem a nasizást, akkor a maradék 1,1 kg volt.



 
 Még van idő elkezdeni. Sok sikert annak aki kipróbálja és ha nekem sikerült bárkinek sikerülhet. :D

És már most nagyon szép ünnepeket, boldog karácsonyt kívánok  minden kedves olvasónak és erre tévedőnek, mert karácsonyig most már biztos nem fogok tudni jönni írni. A többi receptet megpróbálom karácsony után feltölteni és jövőre talán lesz aki hasznosítani tudja. :D

Nincsenek megjegyzések: