Ennyien jártak nálam

2011. szeptember 24., szombat

"Kacsaszív" vetrece

Elég rég nem írtam, ennek több oka is volt.......mert nagyon nem volt időm és ha lett volna akkor még a géphiány is utamban állt. De ezt most nem részletezem, inkább megmutatom Nektek egy következő kedvenc ételünket. :)
A kacsaszívet azért tettem idézőjelbe, mert igazából lehet pulyka, liba is ezen kívül, épp mit tud venni az ember lánya a hentesnél. Nálunk volt olyan, hogy még a hentes sem tudta pontosan megmondani milyen szív is valójában, de egy biztos volt nem kacsa, hanem pulyka vagy liba. :D De mindegy is, mert mind a három féléből nagyon finom kis kaját lehet rittyenteni a családnak úgy, hogy nem kell felette állni órákat, annak ellenére, hogy a szívnek elég sok idő kell, amíg megfő.
Na de itt  A recept  és a képek:
  • 0,5 kg "kacsaszív" (én kicsit többől szoktam, kb. 70-80 dkg-ból)
  • 15 szem egész bors (én Benci miatt frissen őrlök bele, hogy ne kelljen neki szemezgetni mielőtt elkezd enni)
  • 2 sárgarépa (hát ez is olyan, hogy amennyihez épp kedvem van)
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 4 babérlevél
  • 1 csapott evőkanál majoranna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg zsír (elméletileg mangalica, ha van otthon azt tegyünk bele, hogy egészségesebb legyen, én a piacon szoktam venni nagyon finom zsírt)
  • 2 gerezd fokghagyma
  • 1 kk cukor
  • 1 kk pirospaprika
  • 0,5 citrom héja és leve
  • 5 dkg liszt
  • 15 dl tejföl
  • 1 ek (magos)mustár
A kacsaszívet 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát és a vöröshagymát csak a héjától szabadítjuk meg. (Én nem hideg vízben szoktam feltenni, így a zöldségekkel együtt szoktam feltenni.) Ha a víz felforr, megsózzuk, hozzáadjuk a borsszemeket, a zöldségeket, a hagymákat, a babérlevelet és a majoránnát. Két óra főzés után (amit nem tudok mennyi idő, úgy hogy meleg vízbe teszem, amikor megpuhul, akkor van kész :D ) a cukorból, lisztből és a zsírból barna rántást készítünk. Beletesszük a petrezselymet (én ma a nagy rohanásban ezt kihagytam belőle, de így is nagyon finom csak kevesebb szín lett beletéve :) ), a pirospaprikát és felengedjük a húslével, amiben a szív főtt. (Eredetileg a zöldségeket nem kellene beletenni, de én azokat sem szoktam kidobálni, a hagyma kivételével mindent bele szoktam rakni.) Hozzáadjuk a citrom levét és héját. A szíveket egészben vagy felvágva (negyedelni szoktam) a mártásba tesszük és kb. 20 percig alacsony lángon főzzük. Ha felforrt és kívánja tehetünk hozzá még sót, citromot vagy cukrot. A tejfölt a mustárral elkeverjük és összeforraljuk a pörkölttel.
Én zsemlegombócot szoktam csinálni hozzá.

Jó étvágyat mindenkinek, aki kipróbálja!