Ennyien jártak nálam

2012. március 29., csütörtök

"Szilveszteri" korhely leves

Ez a leves is a szilveszterkor elmaradt és be kell pótolni kategória volt, mert valahogy most a szilveszterünk úgy alakult, hogy mindenki nagyon beteg volt, így éjfél után arra ébredtünk, hogy csörög a telefonunk és jupííí már 2012 van. :)
De azért csak ki lett próbálva és mert nagyon tetszett a családnak, így rendszerbe is lett iktatva.
De beszéljen most helyettem a recept és a kép. :)

A Recept:
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl
  • 1 babérlevél
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek ételízesítő
  • 1 ek liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve és héja
  • késhegynyi törött fekete bors
  • csipetnyi cukor
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és a zsírját kiolvasszuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 ek vizet ráöntve hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát (amit előtte nem árt átmosni, hogy ne kapja össze a tejfölt ha beletesszük a levesbe). Néhány percnyi pirítás után felöntjük szűk 1 liternyi vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt, a borsot, a foghagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját és befedve felforraljuk. 20 percig főzzük, közben a kolbász bőrét lehúzzuk (amit én véteknek tartok, de aki nem szereti persze  nyugodtan megszabadulhat tőle :) ) , felkarikázzuk és a főzés félidejében bele tesszük a levesbe. Végül belekeverjük a 0,5 dl vízzel és a liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor adjuk hozzá a citrom levét, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is belekeverünk és forrón tálaljuk.
Tehetünk bele egy cseresznye paprikát is, amit mi Benci miatt kihagytunk természetesen. :)



Jó étvágyat hozzá! :) :)