Ennyien jártak nálam

2011. július 31., vasárnap

Őszibarack krémleves

Nálunk ez is nagy kedvenc, bár Bencém nem igazán egy gyümölcsös fajta, a banánon kívül nem nagyon hajlandó mást megenni. Ennek tiszteletére ebbe is csak belekóstolt és közölte, hogy köszöni szépen nagyon finom volt, de nem kéri. :D :D Már most nagyon diplomatikus a kis Tündérem.
Ez lesz az első recept amihez nem fogok mennyiséget írni. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy az első receptet, amit Páromnak lefénymásolt egy kedves kollégája valahová nagyon elraktam, hogy meglegyen és a mostani változat már egy fénymásolatnak a fénymásolata, ami jól olvasható, de a hozzávalók mennyisége nem látszik rajta, mert annak a háttere sötétebb.
De nem kell megijedni én sem rontottam el, úgyhogy mindenki meg fogja tudni csinálni, aki úgy gondolja érdemes kipróbálni. :)
A recept:
Egy szűrő segítségével az őszibarackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy könnyen lehúzható legyen a héjuk. A barackot ketté vágjuk, magjukat eltávolítjuk. Kiválogatjuk a szebbik harmadát, kockára vágjuk és egy üvegtálba téve meglocsoljuk likőrrel (Maraschino vagy Triple sec.). Hűtőbbe tesszük amíg nem használjuk fel őket. Mivel nálunk ugye itt van Benci én pedig állapotos vagyok ez elmaradt és így is nagyon finom volt. A barackokat csak félreraktam minden locsolás nélkül. :) De ha valakinek éppen nincs friss barack, akkor nyugodtan lehet csinálni konzervből is, én is kettő konzervből csináltam most.
A maradék barackot kisebb darabokra vágjuk és kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Cukorral, citromlével, sóval ízesítjük (én kóstolgattam, hogy mikor lesz az ízlésünknek megfelelő és így mindenkinek annyira lesz édes/savanyú amennyire neki tetszik) és addig főzzük, amíg a barack valósággal szétesik. (Na mert én türelmetlen vagyok :) csak azt szoktam megvárni amíg nagyon puha lesz, mert úgy is turmixolni kell.) Ekkor hozzáöntjük a tejszínt és még néhány percig forraljuk. Én hozzáadtam egy 5 dl-es főzőtejszínt, de ha valaki sokallja, akkor tehet hozzá kevesebbet is, maximum nem lesz annyira krémes a leves, úgyhogy szerintem ez is csak ízlés dolga.
Lehűtjük, majd krémszerűvé turmixoljuk. Beletesszük a "likőrbe áztatott" barackokat, tálaláskor ízlés szerint cukorral felvert tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Én mint a kép is mutatja a barackokat fel sem daraboltam, így valahogy jobban néz ki és lustaság fél egészség. :) :)

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: