És ami még nem mellékes......a boltban megvehető savanyúságok drágák és nem is biztos, hogy jók. Igaz mi a piacon szoktuk ezeket venni, de már ott is fürödtünk be uborkával, amit Benci megkívánt. Valahogy olyan érdekes íze volt (szerintünk ánizs volt benne és nagyon nem kellett volna bele), így átmostuk és sós lébe tettük. És az az igazság, hogy ha az ember fizet valamiért nem akar már vele otthon bíbelődni, hogy tényleg jó legyen.
Na de nem akarok én "szidni" itt senkit, meg gondolom mindenki tudna legalább egy olyan gyártót mondani, amire esküszik. :)
Íme az egy adagnyi Recept (nálunk ez soha nem elég 3-4 adaggal szoktam csinálni):
- 4,5 kg vegyes savanyúságnak való: én idén vettem bele 4 fej káposztát, 2 kg vöröshagymát, 2 kg paprikát, 1 kg zöld paradicsomot, 1 kg uborkát, 1 kg répát (de persze ez nem szentírás, mindenki azt tesz bele amit szeret, így biztos, hogy nem lesz csalódás.......lila káposztával felesleges próbálkozni, mert az ecet kiszívja a színét és nem lesz látványos, én tavaly próbálkoztam vele :D )
- 7 dkg só
- 50 dkg cukor
- 6 dl 10%-os ecet
- 1 kk szalicil
- 1 kk borkén
- 2 l víz
A többit összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre, üvegezés előtt hagyni szoktam állni egy pár napot, hogy kicsit összeérjenek az ízek. A végeredmény nagyon finom, ropogós savanyúság, ami mindenkinek nagy kedvence tud lenni. :)
És íme a végeredmény még üveg lezárás előtt.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése