Ennyien jártak nálam

2012. január 4., szerda

Bejgli

Először is kicsit megkésve, de azért nagyon BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok minden kedves olvasómnak.
Tudom, hogy elég régóta nem jelentkeztem, de mentségemre legyen december 7-én megszületett Bálintunk így nem nagyon volt időm blogolgatni, sütögetni. :) De a karácsonyt így már itthon tudtuk tölteni és időm is volt felkészülni rá, úgyhogy volt minden amit ilyenkor sütni szoktam, sőt még a családi nagy összejövetel sem maradt el, amiben persze azért nagy segítségemre volt párom, aki nélkül nem ment volna. :)
Az idei bejglimre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert ez volt az első alkalom, amikor nem repedt szét a tésztám, úgyhogy még nagyobb lelkesedéssel mutatom meg Nektek.
A Recept:
Tészta: 50 dkg liszt
             25 dkg margarin
              1 tojás
              5 dkg cukor
              2 dkg élesztő
              2 dl tej
             csipetnyi só
A lisztet a margarinnal összedolgozzuk, az élesztőt a tejjel és egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt összedolgozzuk. A tésztát 2 órát kelesztjük langyos helyen. Amíg a tészta kel, addig megcsináljuk a tölteléket.
Dió tölteték: 30 dkg dió
                       20 dkg porcukor
                       10 dkg finom édes morzsa
                        reszelt citromhéj
                       10 dkg mazsola vagy apróra kockázott birsalma
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe belekeverjük a diót. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák
                     20 dkg  porcukor
                      3 dl tej
                     reszelt citromhéj
                      5 dkg dara vagy morzsa
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával/liszttel elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmát.
Az adagokat felezzük, ha mákos és diós tölteléket is csinálunk!
Amikor a tésztánk már a duplájára kelt, 4 felé osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Tepsibe tesszük, megkenjük tojással a tetejét, megszurkáljuk a tésztát, ha van időnk akkor 1,5 órát kelesztjük még így is.....nálam ez idén kimaradt, mert így is le voltam maradva. :D
Előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon 25-30 percig.

Nincsenek megjegyzések: