Először is kicsit megkésve, de azért nagyon BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok minden kedves olvasómnak.
Tudom, hogy elég régóta nem jelentkeztem, de mentségemre legyen december 7-én megszületett Bálintunk így nem nagyon volt időm blogolgatni, sütögetni. :) De a karácsonyt így már itthon tudtuk tölteni és időm is volt felkészülni rá, úgyhogy volt minden amit ilyenkor sütni szoktam, sőt még a családi nagy összejövetel sem maradt el, amiben persze azért nagy segítségemre volt párom, aki nélkül nem ment volna. :)
Az idei bejglimre nagyon-nagyon büszke vagyok, mert ez volt az első alkalom, amikor nem repedt szét a tésztám, úgyhogy még nagyobb lelkesedéssel mutatom meg Nektek.
A Recept:
Tészta: 50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipetnyi só
A lisztet a margarinnal összedolgozzuk, az élesztőt a tejjel és egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt összedolgozzuk. A tésztát 2 órát kelesztjük langyos helyen. Amíg a tészta kel, addig megcsináljuk a tölteléket.
Dió tölteték: 30 dkg dió
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes morzsa
reszelt citromhéj
10 dkg mazsola vagy apróra kockázott birsalma
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe belekeverjük a diót. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák
20 dkg porcukor
3 dl tej
reszelt citromhéj
5 dkg dara vagy morzsa
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával/liszttel elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmát.
Az adagokat felezzük, ha mákos és diós tölteléket is csinálunk!
Amikor a tésztánk már a duplájára kelt, 4 felé osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Tepsibe tesszük, megkenjük tojással a tetejét, megszurkáljuk a tésztát, ha van időnk akkor 1,5 órát kelesztjük még így is.....nálam ez idén kimaradt, mert így is le voltam maradva. :D
Előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon 25-30 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése