Ennyien jártak nálam

2012. január 24., kedd

Tiramisu

Elég sokáig kerestük azt a receptet, amiről úgy gondoltuk, hogy "na ez lesz a miénk", mert valahogy nem igazán bízom a mostani tojásokban és mindenféleképpen egy olyan kellet, amiben nincs. De valahol megtaláltuk és azóta nagy kedvenc. :)
De mert elég drágák az alapanyagok, így azért olyan sűrűn nem csinálunk, bár mostanában elég sokszor lehet akciós mascarpone-t kapni úgyhogy nehéz ellen állni a kísértésnek. :D
A recept:
- 25 dkg mascarpone (én 50 dkg-at szoktam bele tenni, azt 800-900 ft-ért tudom megvenni, ha akciós)
- 2,5 dl tejszínhab (hulalát szoktam használni)
- 2 löttyintés vanília kivonat (2 csomag vaníliacukort szoktam használni, úgyhogy na nincs otthon vanília kivonat, akkor sincs gond ;) )
- 10 dkg porcukor
- 1 ek citromlé
- 4 dl kávé
- babpiskóta
- kevés amaretto likőr (mert ez nem a gyerekbarát verzió :D )
- kakaópor a tetejére
Lefőzzük a kávét és félre tesszük hűlni. Amíg a kávé hűl, addig felverjük a tejszínhabot. A mascarpone-t összekeverjük a vanília kivonattal (vaníliás cukorral), porcukorral, citromlével és beleforgatjuk a tejszínhabot. Ha kihűlt a kávé, beleteszek egy kis vanília kivonatot (1 csomag vaníliás cukrot) és amarettot. A babapiskótákat egyenként belemártom a kávéba, hogy jól megszívják magukat. Egy sor babapiskótát teszek egy hőálló tálban jó szorosan egymás mellé (nekem a tál nagysága miatt ez az adag akkor "gazdaságos", ha két rétegbe teszem, de ha kisebb a tál amiben összerakjuk, akkor persze lehet több rétegbe is rakni), amire rátesszük a krém felét , aztán még egy sor babapiskóta 90 fokkal elforgatva az előző sorhoz képest és erre a maradék krém. Hűtőbe tesszük legalább fél napra (de, hogy ellen tudjuk állni a kísértésnek legjobb, ha este megcsináljuk és másnap már lehet enni), tálalás előtt kakaóport szitálunk a tetejére.

Jó étvágyat hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések: