Ennyien jártak nálam

2013. augusztus 1., csütörtök

Lekváros bukta

Rég nem írtam megint, de nagyon nem tudok leülni úgy, hogy jegyzeteljek....de talán most, hogy a 101 kiskutyát nézik (most ez a dili, naponta minimum 3x nézik meg) sikerül leírnom legalább egy receptet. :D

Még tavalyról maradt birsalma sajtom és már rég azon gondolkodom, mit is kellene belőle csinálni. Szeretjük a buktát, párom emlegeti is régóta és ez tökéletesnek tűnt a sütő lekvár helyett, mert kemény és nem folyik ki belőle.
És tényleg nagyon finom lett még maradt birsalma sajtom és annak  is ez lesz a sorsa. :)
A receptet ismét nem tudom megmondani, hol is találtam....pedig annyiszor megfogadtam már, hogy a receptek mellé elmentem az oldalt is, hogy meg tudjam mondani kitől van, de mindig elfelejtem.

Recept:

  • 60 dkg liszt
  •  sütőlekvár
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz 
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
A tejet langyosítsd fel, keverj hozzá csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A liszthez add hozzá a többi cukrot, a csipetnyi sót, a mézet, a megolvasztott vajat és a tojást. Végül öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Amikor összeállt, takard le, és meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd picit át, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Késsel vágj ki belőle egyforma kockákat, majd kanalazz lekvárt a közepükre. Ezután tekerd fel a tésztadarabokat, a végeket pedig alaposan nyomkodd össze, nehogy a lekvár kifolyjon. Kend meg tojással a tetejüket. Kb. 180 fokon süsd, akkor jó, ha már aranybarnák.
 
Nekem valamiért nem kelt meg a fél élesztővel, így hozzá tettem a másik felét is egy kevés tejben felfuttatva és így tökéletes lett. (ezt csak azért írtam, hogy nehogy pánikba essünk, ha nem kel meg először a tészta, lehet rajta segíteni ;) ) Bár nem tudom, hogy ha az élesztő egyik fele nem működik, akkor miért működik a másik!? És ezt már nem először tapasztaltam. 



Egészségére, annak aki kipróbálja! :)

Nincsenek megjegyzések: